Oedeemtherapie

Wat is oedeemfysiotherapie?

Oedeemfysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie. Oedeemfysiotherapie, ook wel lymftherapie genoemd, is een vorm van fysiotherapie die gebruikt wordt bij aandoeningen met zwellingen. Lymfoedemen zijn aanhoudende zwellingen in armen, borst of benen. De ledematen worden bij toenemende zwellingen zwaar, vermoeid, pijnlijk en onbeweeglijk. Dagelijkse bezigheden zoals het huishouden, het werk of de hobby worden een ware last of kunnen niet meer uitgevoerd worden. Oedeemfysiotherapie is een combinatietherapie van:

  • Manuele lympfe drainage technieken
  • Lymfetaping technieken
  • Bindweefsel technieken
  • Compressie
  • Oefentherapie

Oedeemtherapie wordt ook toegepast bij littekens en klachten bij littekens. En een belangrijk gevolg van oedeem is onder andere ook huidproblemen.

Afspraak maken

 

Wanneer heb je baat bij oedeemfysiotherapie?

Oedeem kan aangeboren zijn of ontstaan na bijvoorbeeld kanker of wondroos. Oedeemfysiotherapie wordt daarom regelmatig ingezet na behandeling van borstkanker en prostaatkanker of bij problemen met spataderen of open benen. Door lymf- of oedeemfysiotherapie vroegtijdig in te zetten wordt voorkomen dat bewegingsbeperkingen optreden en dat je in je dagelijkse bezigheden wordt gehinderd. De kans op complicaties zoals wondroos en open wonden wordt door inzet van deze therapie verkleind. Er wordt daarom ook veel samengewerkt met specialistische verpleegkundigen en artsen om tijdig de oedeemtherapie te starten. 

 

 

Hoe werkt oedeemfysiotherapie?

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie, waarbij de spieren worden aangespannen om het vocht af te voeren via de lymfe- en bloedbanen in het lichaam. Ook wel manuele lymfe drainage genoemd.

De oedeemtherapeut van Fysio Bakker maakt ook gebruik van manuele lymfe drainage. Dit houdt in dat ze het vocht behandeld, wat op plaatsen in het lichaam zit waar het niet hoort. Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan.

Nienke Nieboer van Fysiotherapie Bakker Drachten, Damwoude, Burgum, Surhuisterveen en Veenwouden heeft eerst  haar opleiding fysiotherapie afgerond en heeft zich vervolgens gespecialiseerd in oedeemtherapie. Nienke doet de oedeemtherapie in Drachten, Damwoude, Burgum en op verzoek aan huis. 

 

 

Een afspraak maken

Plan nu een afspraak bij de fysiotherapeut bij jou in de buurt. Bekijk welke van de volgende locaties het dichtste in de buurt is van jou:

Onze openingstijden zijn ruim, waardoor er altijd een geschikt moment te plannen is. Stuur ons een WhatsApp bericht, neem telefonisch contact op óf vul het online afsprakenformulier op onze website in, dan nemen we contact met je op om een afspraak te maken. Je hebt geen verwijsbrief nodig van de huisarts.

 

Maak een afspraak