Hoofdpijn Netwerk Noord

Fysio Bakker is aangesloten bij het Hoofdpijn Netwerk Noord. In dit netwerk hebben fysiotherapeuten en manueeltherapeuten hun krachten gebundeld in het behandelen van hoofdpijnklachten.

Hoofpijnklachten is een veel voorkomende klacht die een grote impact heeft op het dagelijks functioneren. Een op de twee mensen heeft wel eens hoofdpijnklachten. Er komt steeds meer bewijs dat een specifieke fysiotherapeutische behandeling hoofdpijnklachten kan helpen verminderen. 

Paulien de Vries, manueel therapeut, werkzaam bij Fysio Bakker Drachten is aangesloten bij het Hoofdpijn Netwerk Noord. 

Om toegelaten te worden tot het netwerk dien je eerst een aantal cursussen te volgen. Uiteraard is er na toetreding nog veel aandacht voor nieuwe zienswijzen en behandeling methodes omtrent hoofdpijnklachten. 

Het Hoofdpijn Netwerk Noord wil een platform dat bijdraagt aan de verbetering van de kwaliteit van de behandeling van hoofpijnpatiënten door kennis te delen en scholing en samenwerking te organiseren.

 

 

 

Wat zijn hoofdpijnklachten ? 

Hoofdpijn komt vaak voor en kan veel verschillende oorzaken hebben. Hoofdpijn kan u veel last bezorgen, maar is meestal onschuldig. Vaak kan uw fysiotherapeut uw hoofdpijn behandelen. Is dat niet het geval, dan wordt u verwezen naar de huisarts.

 

 

Welke soorten hoofdpijn zijn er?

  • Spierspanningshoofdpijn komt het meeste voor. De pijn voelt aan alsof u een knellende band om uw hoofd heeft zitten. U kunt last hebben van overgeven of overgevoelig zijn voor licht en geluid. Oorzaken van spierspanningshoofdpijn zijn stress of een verkeerde houding.
  • Medicatie-afhankelijke hoofdpijn ontstaat als u langere tijd dagelijks pijnstillers gebruikt tegen hoofdpijn, zoals paracetamol. De pijnstiller gaat dan de hoofdpijn in stand houden totdat deze is uitgewerkt. Het is daarom belangrijk om regelmatig een dag géén paracetamol of een andere pijnstiller in te nemen.
  • Migraine komt voor in aanvallen van een of meerdere dagen. Deze vorm van hoofdpijn komt vaak aan één kant van het hoofd voor. Het kan zijn dat u misselijk bent, moet overgeven en last heeft van licht en geluid. Voordat de hoofdpijn begint, ziet ongeveer 15 procent van de mensen met migraine wazig, lichtflitsen of kleuren aan één kant. Vrouwen hebben vaker last van migraine omdat migraine samenhangt met hormonale veranderingen (denk aan het gebruik van de pil, menstruatie of zwangerschap).
  • Clusterhoofdpijn komt minder vaak voor. Hierbij heeft u last van hevige aanvallen rond een oog, die tussen een dertig minuten en twee uur duren. Uw oog wordt rood en gaat tranen. De pupil wordt nauwer en het ooglid gaat hangen. Ook krijgt u een loopneus en kunt u haast niet stil blijven zitten.

 

Wat kunt u zelf doen tegen hoofdpijn?

Als u af en toe last heeft van hoofdpijn, kunt u gerust paracetamol hiervoor innemen. Heeft u vaker hoofdpijn, dan is het verstandig om een tijdje een hoofdpijndagboek bij te houden. Hierin schrijft u wanneer u hoofdpijn heeft, wat u daartegen doet (bijvoorbeeld rust of medicijnen) en bij vrouwen of u menstrueert. Hierdoor krijgt u inzicht in uw hoofdpijn. De website Thuisarts heeft een handig dagboek om in te vullen. Merkt u dat uw spieren vastzitten, dan kan bijvoorbeeld een fysiotherapeut deze losmaken.

 

Wat kan uw fysiotherapeut  voor u doen?

Vaak kan uw fysiotherapeut uitleg geven over hoofdpijn en samen met u een behandelplan maken. Juist omdat wij als Fysio Bakker Dachten zijn aangesloten bij het Hoofdpijn Netwerk Noord beschikken wij over veel kennis en kunde om u de beste mogelijke behandeling te geven.
De leden van het Hoofdpijn Netwerk Noord behandelen patiënten met hoofdpijn op een geprotocolleerde, evidence-based wijze. Dit houdt in dat ze werken volgens vaste protocollen die zijn opgesteld op basis van onderzoek. Hun aanpak is actief: de functie van de spieren in het nek- schoudergebied, de houding van de patiënt en sensitisatie staan centraal. De leden van het Hoofdpijn Netwerk Noord voldoen aan specifieke scholingseisen.

 

Een afspraak maken

Plan nu een afspraak bij de fysiotherapeut bij jou in de buurt. Bekijk welke van de volgende locaties het dichtste in de buurt is van jou:

Onze openingstijden zijn ruim, waardoor er altijd een geschikt moment te plannen is. Stuur ons een WhatsApp bericht, neem telefonisch contact op óf vul het online afsprakenformulier op onze website in, dan nemen we contact met je op om een afspraak te maken. Je hebt geen verwijsbrief nodig van de huisarts.

 

Maak een afspraak

 Fysiotherapie voor hoofdpijn, Fysio Bakker Drachten, Damwoude, Surhuisterveen, Burgum en Veenwouden.

  • Makkelijk een afspraak 
  • Geen wachtlijst
  • Gevestigd in Drachten, Damwoude, Surhuisterveen, Burgum en Veenwouden.